Zdrowa woda – czyli jaka? Jakie powinna miec cechy?
Choć z korzystnego wpływu picia wody na nasz organizm wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę, często nie zastanawiamy się nad tym, którą z nich powinniśmy wybrać. A przecież nie wszystkie z nich są takie same! Różnią się bowiem od siebie nie tylko źródłem wydobycia, ale też zawartością składników mineralnych, których odpowiednia ilość jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Dowiedz się, jakie rodzaje wód dostępne są na rynku i jak wybrać tę najlepszą dla siebie!
Nawodnienie organizmu - wybierz zdrową wodę dla siebie!
Choć dla niewprawnego oka większość dostępnych w sprzedaży wód może się wydawać taka sama, warto przyjrzeć im się bliżej. Dopiero wtedy zauważymy, spośród ilu rodzajów możemy wybrać zdrową wodę dla siebie. Podstawowe z nich to:
- wody mineralne - najczęściej spotykane w sklepach czy biurowych dystrybutorach. Według podziału na zawartość soli mineralnych, spośród nich wyróżniamy:
- wysokozmineralizowane (powyżej 1500 mg/l) - pamiętajmy jednak, że choć składniki mineralne są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia, przesada w żadną stronę nie jest wskazana. Dlatego ten typ wody powinien występować w naszej diecie na zmianę z tymi niżej zmineralizowanymi. Ponadto nie zaleca się picia wód wysokozmineralizowanych kobietom w ciąży i małym dzieciom, zwłaszcza niemowlętom, ponieważ niewykształcone jeszcze nerki nie zawsze poradzą sobie z jej filtrowaniem,
- średniozmineralizowane (od 500 do 1500 mg/l) - służą do codziennego nawadniania i gaszenia pragnienia, sprawdzą się w różnych grupach wiekowych, choć w przypadku kobiet w ciąży i niemowląt lepiej zachować ostrożność,
- niskozmineralizowane (do 500 mg/l) - doskonałe do uzupełniania płynów i zaspokajania pragnienia, odpowiednie dla każdego. Należy do nich również woda źródlana, pierwotnie czysta, wydobywana ze zbiorników znajdujących się głęboko pod powierzchnią ziemi, dzięki czemu chroniona jest przed zanieczyszczeniami chemicznymi i rozwijaniem się w niej szkodliwych dla zdrowia człowieka mikroorganizmów. Najlepsza do przyrządzania domowych potraw i przygotowywania napojów - nie zmieni bowiem ich smaku,
- wody stołowe - powstają poprzez zmieszanie ze sobą wody źródlanej lub wodociągowej (dokładnie przefiltrowanej) z wodą mineralną bądź samymi składnikami mineralnymi. W przeciwieństwie do powyższych, nie przysługuje jej zatem miano “naturalnej”. Nadaje się do nawadniania i gaszenia pragnienia, jednak często zawiera niewystarczającą ilość jonów, aby uznać ją za wartościowe ich źródło,
- wody lecznicze - zawierają bardzo duże ilości elektrolitów (nierzadko nawet powyżej 1500 mg/l), dzięki czemu są doskonałym naturalnym remedium na niektóre choroby. Zwykle konkretne ich rodzaje polecane są do poszczególnych schorzeń, np. problemów z układem trawienia, nerek czy układu oddechowego. Nie powinniśmy ich jednak traktować jak zwykłej wody do picia, a bardziej jak lek - najlepiej stosować je zgodnie z zaleceniami lekarza i nie prowadzić intensywnych kuracji na własną rękę!
Do wyboru wody do picia należy zatem podchodzić z rozsądkiem - z pozoru zdrowa woda może nam przynieść więcej szkody niż pożytku. Jeżeli będzie zawierać zbyt dużo, tak przecież korzystnych dla naszego organizmu, elektrolitów, może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, choćby do kłopotów z nerkami. Dlatego najlepszym wyborem do uzupełnienia codziennej diety przy zdrowym stylu życia będą wody średnio- i niskozmineralizowane - doskonale nawadniają bowiem ciało i gaszą pragnienie. Najlepiej wypijać ich ok. 1,5-2 litrów dziennie. Taka niegazowana woda zapewni nam odpowiednie uzupełnienie płynów, a co za tym idzie zdrowie i dobre samopoczucie.
Przeczytaj również