05.03.2020

Świeżo palona kawa ziarnista – bogactwo smaku i energii

Mało kto nie zgodzi się ze stwierdzeniem, że dobrze zaparzona, świeżo palona kawa pozwala doskonale rozbudzić ciało i umysł o poranku. Rytuał rozpoczynania dnia od spożycia tego energetycznego napoju jest w naszej kulturze głęboko zakorzeniony od wielu pokoleń. Sztuka polega na tym, aby nie zadowalać się produktami z supermarketu. Prawdziwi smakosze piją tylko najlepszą kawę świeżo paloną.

Kawa świeżo palona – cena w stosunku do jakości

Tak jak większość produktów, również kawa może być lepszej lub gorszej jakości. Cena nie zawsze wskazuje na tę najzdrowszą czy najsmaczniejszą, jednak może być dla nas pewną podpowiedzią. Najlepsza kawa świeżo palona to taka, która pochodzi z dobrej plantacji. W ocenie liczy się tu kraj oraz region, z którego została zaimportowana, przy czym duże znaczenie ma też indywidualny gust każdego konsumenta. Za świeżo palone kawy o klasycznym smaku uważa się te pochodzące z Ameryki Południowej.

Drugim aspektem, który należy wziąć pod uwagę podczas wybierania dobrej jakościowo kawy, jest data jej palenia. Upraszczając, można powiedzieć, że im ziarna są „starsze” (palone wcześniej, w stosunku do teraźniejszości), tym lepszy smak naparu możemy z nich wydobyć. Ważny jest także stopień palenia – ziarna jasne najlepiej ukazują aromat danej kawy. Im są ciemniejsze, tym bardziej zatracają swoje indywidualne walory smakowe, zastępując je charakterystyczną goryczką.

Oceniając, czy dana kawa rzeczywiście jest świeżo palona, warto zwrócić uwagę na jej wygląd i zapach. Najlepiej, aby kawa była jasna i matowa, a przy tym pachniała bardzo intensywnie. Ziarna powinny mieć podobną wielkość i nienaruszony kształt (pokruszone mogą świadczyć o długim przechowywaniu lub transporcie).

ZAPAMIĘTAJ! Dobra jakościowo kawa świeżo palona powinna być:

  • niezbyt tania,
  • z dobrej plantacji zależnej od indywidualnych preferencji konsumenta,
  • palona na jasno,
  • matowa lub lekko błyszcząca,
  • intensywnie pachnąca,
  • regularna w kształcie ziaren.

Kawa świeżo palona bio

Moda na bycie eko ma swoje dobre i złe strony. W kontekście kawy pozwala na odkrywanie nowych smaków i zastosowań świeżo palonych ziaren.

Tak zwana kawa świeżo palona bio jest uprawiana w wysokich partiach gór, dzięki czemu jej ziarna są wolne od zanieczyszczeń. Uprawa przebiega również bez użycia nawozów sztucznych, pestycydów i innych środków chemicznych. Wiodące plantacje znajdują się w Ameryce Środkowej, przede wszystkim w Meksyku, Hondurasie i Peru.

WAŻNE: Prawdziwa kawa świeżo palona bio posiada certyfikat poświadczający, że pochodzi z ekologicznej uprawy!

Dlaczego warto zainteresować się taką odmianą kawy? Jest zdrowsza niż kawa produkowana na szeroką skalę, lecz przez to potrafi być również droższa. Ten aspekt ziaren z ekologicznych plantacji nie odstraszy jednak alergików i osób o szczególnie wrażliwej skórze, które docenią niewątpliwe zalety kawy nieskażonej chemikaliami. Kawa organiczna jest też doskonałym wyborem dla osób, które po prostu lubią dbać o swoje zdrowie i nie chcą przyswajać szkodliwych substancji, pijąc co rano swój ulubiony napój.

Kawa świeżo palona – sposób przygotowania

Najpopularniejszą metodą parzenia kawy w polskich domach jest ręczne lub elektryczne mielenie ziaren i zalewanie ich wrzącą wodą. Jeśli jednak chcemy skosztować prawdziwie aromatycznego naparu, warto odczekać kilka minut po wyłączeniu czajnika. Idealna temperatura do zaparzenia świeżo palonej kawy wynosi od 60 do 80 stopni Celsjusza, w zależności od rodzaju napoju, jaki nas interesuje (cappuccino, cafe latte, espresso itp.). Warto pamiętać, że ekspresy do kawy – zarówno te przeznaczone do domowego, jak i profesjonalnego użytku – są fabrycznie zaprogramowane w taki sposób, aby dostosowywać sposób przygotowania do wybranego przez nas rodzaju napoju. Niezawodny sprzęt do parzenia aromatycznej, świeżo palonej kawy jest dziś koniecznością dla kawowych smakoszy.