Smaki kawy: kawa smakowa – sprawdź jak powstaje!
Kawy smakowe to w przeważającej większości kawy aromatyzowane, które powstają przez dodanie do nich olejków aromatycznych podczas procesu wypalania. Bariści i wyrafinowani smakosze kawy zalecają rezygnację z zakupu gotowych kaw smakowych na rzecz samodzielnie przygotowanych napojów kawowych z dodatkiem naturalnych składników.
Jak powstają kawy smakowe?
Kawy smakowe to głównie kawy aromatyzowane, które cieszą się bardzo dużą popularnością, o czym świadczy chociażby ich bogata gama dostępnych smaków. Powstają one zazwyczaj na bazie arabiki, a smak nadaje się im w trakcie procesu wypalania i chłodzenia. Kawa smakowa powstaje w wyniku spryskania prażonych ziaren kawy wodą z dodatkiem olejku aromatycznego. W tym czasie są one najbardziej podatne na wchłanianie różnych komponentów smakowych. Warto przy tym podkreślić, że większość baristów, pasjonatów i testerów kawy podchodzi do tych eksperymentów z dużą dozą rezerwy. Umotywowane jest to tym, że kawy smakowe (w tym przede wszystkim rozpuszczalne kawy smakowe) powstają przez dodanie do nich sztucznych olejków o syntetycznym składzie. Ponadto bardzo często aromatyczny smak kawy ma zamaskować defekty ziaren kawy np. pleśń.
Syropy do kawy – alternatywny sposób na zmodyfikowanie smaku kawy
Alternatywą dla osób, które lubią kawę smakową, a nie chcą korzystać z gotowych (często bardzo drogich) rozwiązań, są syropy smakowe. Spektrum smaków jest równie szerokie, jak w przypadku gotowych kaw aromatyzowanych. Dobrej jakości kawa z dodatkiem syropu smakowego to również świetna baza do różnego typu deserów - trudno wyobrazić sobie np. tiramisu bez dodatku kawy z amaretto.
Przy zakupie syropów do kawy warto zwrócić uwagę na to, czy powstały one na bazie naturalnych składników. Najlepsze syropy do kawy zwykle powstają z połączenia: wody, cukru i naturalnych wyciągów z przypraw. Nie zawierają konserwantów i innych syntetycznych składników, które psułyby smak kawy.
Przepis na kawę smakową
Zdecydowanie najprostszym, a zarazem najzdrowszym wariatem kawy smakowej jest jej samodzielne przygotowanie.
Kawa z wanilią i cynamonem
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy Robusta lub Arabika.
- Laska cynamonu.
- Laska wanilii.
- Cukier trzcinowy (wg uznania).
- Mleko.
- Woda mineralna.
Sposób przygotowania:
- Świeżo mieloną kawę wsyp do kawiarki, dodaj niej szczyptę startej wanilii i cynamonu.
- Zaparz kawę w kawiarce.
- Lekko podgrzej mleko, a następnie je spień i posłodź cukrem trzcinowym.
- Zaparzoną kawę przelej do filiżanki i dodaj do niej mleko z pianką.
Kawa truskawkowa
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy Robusta lub Arabika.
- Mleko (opcjonalnie).
- Cukier trzcinowy (wg uznania).
- 5 gałek lodów truskawkowych.
Sposób przygotowania:
- Świeżo mieloną kawę zaparz w kawiarce, a następnie odstaw do ostudzenia.
- Po ostudzeniu kawy wlej ją do podłużnego pojemnika, dodaj mleko i lody truskawkowe, a następnie zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę.
- Przelej kawę do szklanek i udekoruj świeżą truskawką na wierzchu.
Kawa czekoladowa
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy Robusta lub Arabika.
- Mleko (opcjonalnie).
- 2-3 kostki czekolady o dużej zawartości kakao.
- Cukier trzcinowy wg uznania.
Sposób przygotowania:
- Świeżo zmieloną kawę nasyp do kawiarki i dodaj do niej startą czekoladę.
- Mleko lekko podgrzej i spień je, a następnie odstaw do ostudzenia.
- Przelej kawę do filiżanki, dodaj do niej spienione mleko, a następnie posłódź ją i udekoruj startą czekoladą.
- Kawa toffi
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy Robusta lub Arabika.
- 1-2 łyżeczki sosu toffi.
- 250 ml szklanka zimnego mleka.
- Bita śmietana do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Świeżo mieloną kawę zaparz w kawiarce.
- Mleko podgrzej i spień za pomocą blendera lub spieniacza do mleka.
- Do zaparzonej kawy dodaj sosu toffi i udekoruj ją bitą śmietaną.
Przeczytaj również