Poznaj przepis na pyszną kawę po bawarsku!
Kawa (obok herbaty) jest uznawana za najpopularniejszy napój na świecie – każdego dnia piją ją miliony ludzi w różnych częściach globu. Ogromna liczba gatunków kawy i sposobów jej przyrządzania sprawia, że każdy miłośnik rozpoczynania poranka od tzw. małej czarnej jest w stanie znaleźć coś dla siebie. Jednym z wyjątkowo pysznych i interesujących wariantów tego napoju, który doskonale rozgrzeje w chłodne dni, jest wciąż mało znana w Polsce – kawa po bawarsku. Jakie produkty spożywcze są niezbędne do przyrządzenia kawy po bawarsku?
Komu zasmakuje kawa po bawarsku?
Kawa po bawarsku to prawdziwa uczta dla kubków smakowych osób, które poza charakterystycznym smakiem i zapachem kawy uwielbiają również czekoladę deserową, bitą śmietanę i rozgrzewający cynamon – przyprawę, która w tym przypadku stanowi prawdziwą kropkę nad ,,i”. Kawa po bawarsku jest słodka (dzięki śmietanie), wyrazista, pachnąca, tworząc z czekoladą wyśmienity duet. Nie ma nic lepszego niż kubek bawarskiej kawy w jesienny lub zimowy wieczór. Jednak, czy taki napój jest zdrowy dla żołądka i nie tuczy?
Czy kawa po bawarsku jest zdrowa?
Kawa po bawarsku, ze względu na śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu (minimum 30%), z pewnością nie jest napojem niskokalorycznym. Jednak przyrządzana od czasu do czasu, nie powinna zaszkodzić sylwetce osób, które są na diecie lub po prostu nie chcą przybrać na wadze. Warto wspomnieć, że czekolada naturalna (deserowa), która jest istotnym składnikiem kawy po bawarsku, ma prozdrowotne właściwości, gdyż zawiera najwięcej miazgi kakaowej spośród wszystkich rodzajów czekolad. Stanowi też cenne źródło magnezu i żelaza oraz szybko poprawia nastrój, przyczyniając się do wydzielania w organizmie endorfin. Dobrej jakości kawa (najlepiej 100% Arabica), pochodząca ze specjalnie wyselekcjonowanych ziaren, ma bogaty, lekko orzechowy lub karmelowy smak i rozsądną zawartość kofeiny (0,9-1,4%), stanowiąc doskonałą bazę do przyrządzenia „kawowego deseru”. Poznajmy sprawdzony i prosty przepis na oryginalny, bawarski napój.
Najlepszy przepis na rozgrzewającą kawę po bawarsku
Wielu początkujących miłośników kawy zastanawia się, jak przyrządzić samodzielnie pyszną, prawdziwą kawę po bawarsku, która ma intensywny, czekoladowy smak i aromat. Przepis na kawę po bawarsku jest nieskomplikowany i bez problemu poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kawosz. Do przyrządzenia kawy rodem z Bawarii potrzebne są następujące składniki:
- około 0,75 l zaparzonej, gorącej kawy Arabica 100% (najlepiej z ekspresu ciśnieniowego, który wydobędzie ze zmielonych ziaren głębię aromatu i smaku),
- 125 g wysokogatunkowej czekolady deserowej (ewentualnie półsłodkiej, gdyż nie każdy lubi, charakterystyczny, intensywny, a zarazem wykwintny smak ciemnej czekolady),
- 1,5 szklanki śmietany kremowej tzw. kremówki (30 lub 36%),
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania kawy po bawarsku krok po kroku
Najpierw należy rozpuścić czekoladę deserową, urządzając jej tzw. kąpiel wodną. W tym celu wkładamy połamane wcześniej kostki do stalowej miski ustawionej na rondelku z gorącą wodą (podgrzewając go, aż do momentu uzyskania płynnej, gęstej konsystencji czekolady). Następnie przelewamy rozpuszczoną czekoladę do dzbanka i mieszamy ją z gorącą, świeżo zaparzoną w ekspresie kawą Arabica. Całość przelewamy do dużych kubków lub szklanek typu Irish-coffee – zostawiając około 3 cm na śmietanę, którą ubijamy mikserem lub blenderem z odpowiednią końcówką i przekładamy na górę napoju. Na koniec posypujemy wierzch cynamonem (palcami lub przez sitko) i gotowe, smacznego!
Podsumowując, aby móc cieszyć się aromatyczną, rozgrzewającą kawą po bawarsku, wcale nie trzeba odwiedzać kawiarni czy restauracji. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych składników i w kilka chwil powstanie wyjątkowy napój, który rozgrzeje nas w deszczowe i zimne wieczory, poprawiając nastrój oraz umilając czas spędzony w domowym zaciszu.
Źródła:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-kawa-po-bawarsku-175308
http://www.przepisynadania.pl/kawa-po-bawarsku-id1173.html
https://kawa.pl/artykuly/kawa-dla-poczatkujacych-jaka-wybrac-kawe/
https://kcalmar.com/blog/2017/08/03/5-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-czekolade/
http://blog.konesso.pl/gatunki-kawy-arabika-i-robusta-charakterystyka-i-glowne-roznice/
Przeczytaj również