Jaka kawa jest zdrowsza? Biała czy czarna?
Kawa jest napojem cenionym przede wszystkim za swój głęboki smak, niepowtarzalny aromat i właściwości pobudzające. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki tego wyjątkowego napoju. Przy czym część z nich stawia na kawę czarną, a druga część wybiera kawę z mlekiem. Która z tych kaw jest zdrowsza i bardziej wartościowa?
Dlaczego warto pić kawę?
Wiele osób, zupełnie niesłusznie, przypisuje kawie wiele negatywnych właściwości. Spożywanie tego aromatycznego napoju, w granicach rozsądku, pozytywnie wpływa na pamięć, koncentrację i pracę mózgu. Oprócz tego kawa ma właściwości pobudzające, a także dodaje życiodajnej energii i sprawia, że chce się żyć. Nie bez znaczenia jest również to, że kofeina — główny składnik kawy — pobudza krążenie, a co za tym idzie, niweluje uczucie zmęczenia na dłuższy czas. Regularne spożywanie dobrej jakości kawy polecane jest przede wszystkim osobom, zmagającym się z niskim ciśnieniem, słabym krążeniem, a także bólami migrenowymi. Warto podkreślić, że kawa jest świetną opcją dla osób przebywających na diecie odchudzającej. Przy czym nie bez znaczenia jest to, czy jest to kawa czarna, czy kawa biała.
Kawa biała
Kawa biała to kawa z dodatkiem mleka, która charakteryzuje się łagodnym smakiem i słabym aromatem. Mleko jest dodatkiem, który nie tylko zmienia kolor kawy, ale także jej smak i aromat. Jednakże wbrew pozorom i powszechnej opinii kawa biała charakteryzuje się takimi samymi właściwościami pobudzającymi jak kawa czarna. To, co różni kawę z mlekiem od tradycyjnego espresso to ilość kalorii. Filiżanka kawy białej z cukrem może zawierać aż 250 kcal (dla porównania filiżanka kawy czarnej bez cukru to zaledwie 50 kcal). Z tego powodu napój ten nie jest polecany osobom, które dbają o linię, a także osobom, które są na diecie odchudzającej. Kawa z mlekiem za to jest rekomendowana osobom, które cierpią na zakwaszenie organizmu. Wynika to z tego, że kawa biała ma niskie pH i nie podrażnia flory bakteryjnej żołądka. Ponadto napój ten polecany jest osobom, które zmagają się z chorobami przełyku i wykazują nadmierną wrażliwość na ciepło.
Kawa czarna
Kawa czarna, niekiedy błędne bywa utożsamiana z espresso, jest napojem przygotowanym z palonych ziaren kawowca. Podaje się ją bez dodatków mlecznych: śmietanki, mleka skondensowanego czy mleka tradycyjnego. Picie takiego napoju rekomendowane jest osobom, które mają problemy z pamięcią, koncentracją i przebudzeniem się po kilkugodzinnym śnie. Kawę czarną bez obaw o linię mogą pić osoby, które przebywają na diecie odchudzającej. Nie bez znaczenia, że jedna filiżanka aromatycznego espresso jest drogocennym źródłem antyoksydantów (większym nawet niż osławiona zielona herbata i surowe kakao). Codzienne spożywanie kawy czarnej przynosi wiele korzyści dla naszego organizmu — poprawia mikrokrążenie, zmniejsza ryzyko depresji, poprawia pracę serca, pozytywnie wpływa na pracę wątroby, wspomaga trawienie, chroni przed chorobą Parkinsona, wydłuża życie i daje życiodajną energię.
Przeczytaj również