30.07.2020

Jak zrobić lemoniadę? Woda źródlana to podstawa!

W czasie wzmożonego upału należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Dziennie człowiek powinien spożywać około 2 litrów wody, jednak podczas gorących dni powinniśmy spożywać litr czy nawet dwa litry więcej. Nie koniecznie musimy ograniczyć się do samej wody. Śmiało można spożywać inne napoje, a najlepiej skusić się na samodzielne przyrządzenie orzeźwiającej lemoniady! Czy jest coś co potrafi lepiej odświeżyć w gorący dzień?

Warto zastanowić się nad kwestią składników, a konkretnie wody, jakiej najlepiej użyć do przygotowania napoju. Kiedy jest gorąco wraz z potem tracimy cenne składniki mineralne, a wtedy łatwo o odwodnienie, które może być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Decydując się na wodę z kranu lub przegotowaną nie dostarczymy sobie cennych mikro i makroelementów. Znajdują się one natomiast w wodach źródlanych oraz mineralnych, dlatego jeśli nasza lemoniada ma być pyszna i jednocześnie bogata w minerały, wybierzmy te właśnie wody.
Ile osób na świecie tyle przepisów na lemoniadę. Niektórzy wykorzystują dawne przepisy od swoich babć, inni idąc z duchem czasu, kierują się najnowszymi kulinarnymi trendami, a jeszcze inni wolą sami eksperymentować w kuchni. Nie ma jednego uniwersalnego przepisu. Mamy dla was kilka sprawdzonych receptur na ten orzeźwiający eliksir!

Przepis na lemoniadę #1 PODSTAWOWY

Woda z cytryną sama w sobie świetnie nawadnia i do tego usprawnia naszą przemianę materii. Jest to jednak połowa sukcesu, jeśli chodzi o przygotowanie lemoniady. Do najprostszego przepisu potrzebne nam są:

  • szklanka wody
  • sok z połowy cytryny
  • cukier (według uznania)
  • liście mięty

Do szklanki wody wyciśnij sok z połówki cytryny. Aby cukier nam się sprawniej rozpuścił, należy zalać go najpierw odrobiną gorącej wody i mieszać aż znikną wszystkie kryształki. Powstały roztwór wlać do wody z cytryną, zamieszać i wstawić do lodówki aby odpowiednio się schłodził. Jeśli ktoś jest bardzo niecierpliwy, może do lemoniady wrzucić kilka kostek lodu, które przyspieszą cały proces. Bezpośrednio przed piciem warto dodać kilka listków mięty, podbijających orzeźwiający efekt. Sprawią one, że szklanka domowego napoju będzie się lepiej prezentować wizualnie. Et voilà !

Przepis na lemoniadę #2 NA BOGATO

W tym przepisie można bardziej zaszaleć! Będziemy potrzebowali również więcej składników

  • woda
  • cukier
  • sok z połowy cytryny
  • pomarańcza
  • grejpfrut
  • limonka
  • liście mięty

Pierwsze czynności wykonujemy jak w poprzednim przepisie: łączymy wodę z sokiem z cytryny oraz cukrem. Następnie wyciskamy sok z połowy pomarańczy i połowy grejpfruta, dodajemy do wody z cytryną, a resztę owoców kroimy w plasterki i wrzucamy do środka. Kroimy kilka plasterków limonki i także wrzucamy do szklanki. Na koniec wszystko mieszamy i schładzamy, a liście mięty dodajemy przed podaniem. Pycha!

Przepis na lemoniadę #3 ORIENTALNY

Ten przepis jest dla prawdziwych smakoszy. Łączy w sobie orzeźwienie i nutkę orientalnego pazura! Do tego przepisu będziecie potrzebować:

  • woda
  • cukier
  • sok z połowy cytryny
  • pomarańcza
  • laska cynamonu
  • imbir

Łączymy wodę, sok z cytryny i cukier. Z połowy pomarańczy wyciskamy sok a drugą połowę kroimy w plastry i wrzucamy do szklanki. Kroimy kilka plasterków imbiru i wrzucamy do środka razem z cynamonem. Dokładnie mieszamy i schładzamy. Kto jeszcze nie wypróbował tego przepisu, niech nie zwleka i jak najszybciej uda się do sklepu po potrzebne składniki!

Każdy z tych przepisów można modyfikować w dowolny sposób. Nie bójmy się eksperymentowania ani łączenia smaków. Jeśli latem trzeba zadbać o dodatkową porcję nawodnienia, miejmy przy tym trochę frajdy!

Dlaczego lemoniada jest zdrowa?

Lemoniada w dzisiejszych czasach jest bardzo popularna. Wiele restauracji podaje ją rutynowo, a niektórzy ludzie zaczynają dzień od lemoniady zamiast kawy lub herbaty. Bez wątpienia cytryny są pyszne, ale czy dodanie ich do wody sprawia, że ​​jesteś zdrowszy? Na pewno! Woda jest najlepszym napojem nawadniającym, ale niektórzy ludzie nie lubią jej smaku. Dodanie cytryny poprawia smak wody, co może pomóc Ci pić więcej.

Lemoniada jest dobrym źródłem witaminy C. Owoce cytrusowe, takie jak cytryny, są bogate w witaminę C, główny przeciwutleniacz, który pomaga chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witamina C może pomóc w zapobieganiu lub ograniczaniu czasu trwania przeziębienia u niektórych osób. Witamina C może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i udaru oraz obniżyć ciśnienie krwi.

Witamina C zawarta w cytrynach może pomóc zmniejszyć zmarszczki skóry, chronić skórę przed starzeniem i zniwelować uszkodzenia spowodowane słońcem. Jeśli Twoja skóra traci wilgoć, staje się sucha i podatna na zmarszczki to pij lemoniadę!

Z czym podawać lemoniadę?

Lemoniada to napój, który świetnie sprawdza się w upalne dni. Jest wiele sposób na to, aby przygotować dobrą lemoniadę idealnie dostosowaną do okazji i pogody. Jeśli jest gorąco, warto dodać do lemoniady kostki lodu oraz owoce. Wówczas napój staje się jeszcze bardziej orzeźwiający. Niektóre restauracje mają w swoim menu lemoniadę na gorąco! To propozycja dla odważnych.

Lemoniada świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, ale i deserów, np. lodów. Ponadto możesz podać ją gościom do obiadu. Lemoniada jest orzeźwiająca i pasuje do każdej potrawy. Odpowiednie przyrządzona na pewno sprawi, że Twoi goście będą zadowoleni. Lemoniady są również wspaniałym dodatkiem do ciast cytrusowych, ponieważ świetnie łączą się ze sobą kwaśne smaki. Postaw na lemoniadę i ciesz się z orzeźwienia każdego dnia.