Cała prawda o kawie: ile kofeiny ma kawa?
Jedni piją kawę o poranku, bo nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez pobudzającej do życia dawki kofeiny. Inni uwielbiają smak kawy, ale sięgają po tę bezkofeinową, bo zawarta w napoju substancja pobudzająca działa na nich zbyt mocno. Panuje także pogląd, że mleczne napoje na bazie kawy zawierają w sobie mniej kofeiny niż napar parzony w ekspresie oraz bezpośrednio przed wypiciem w szklance. Jak to jednak wygląda w rzeczywistości i ile kofeiny ma kawa?
Czym tak naprawdę jest kofeina i gdzie występuje?
Kofeina jest naturalnym stymulantem najczęściej występującym w herbacie, kawie i kakao. Działa poprzez stymulację mózgu i ośrodkowego układu nerwowego, pomagając zachować czujność i zapobiegając wystąpieniu zmęczenia. Po spożyciu kofeina jest szybko wchłaniana z jelit do krwiobiegu. Stamtąd trafia do wątroby i jest rozkładana na związki, które mogą wpływać na funkcjonowanie różnych narządów. Dodatkowo kofeina ma tendencję do szybkiego działania.
Czy istnieje jedna odpowiedź na pytanie: ile kofeiny ma kawa?
Mimo że większość osób pijących kawę sięga po nią ze względu na jej pobudzające właściwości, nie do końca wiadomo, ile dokładnie kofeiny znajduje się w danej filiżance. Wszystko dlatego, że nie istnieje odpowiedź na pytanie, ile kofeiny jest w kawie, bo zależy to przede wszystkim od tego, jaki rodzaj kawy pijemy, a gatunków kawy jest kilka, istnieją także mieszanki ziaren dwóch lub więcej rodzajów, a każdy ma inną zawartość kofeiny. Znaczenia ma również to, jak została zaparzona oraz ile łyżeczek wsypaliśmy do swojego kubka w domu lub pracy. Trudno jest więc podać z pewnością, ile kofeiny znajduję się w danym kubku, można jednak oszacować z przybliżeniem, ile mniej więcej tej substancji zawierają różne rodzaje kaw, które pijemy.
Ile kofeiny ma filiżanka kawy w zależności od rodzaju?
- Kawa parzona, czyli zalewana gorącą wodą zmielona kawa. To najpopularniejszy sposób przygotowywania tego napoju w Europie. Zawartość kofeiny w jednej szklance takiego naparu waha się od 70 do 140 mg. Uśredniona ilość to mniej więcej 65 mg. Zależy to w dużej mierze od tego, z iłu łyżeczek kawy sporządzony jest napój.
- Ile kofeiny ma filiżanka espresso? To kawa parzona poprzez przeciśnięcie przez zmielone ziarna wody pod ciśnieniem. Jedna filiżanka espresso jest niewielka i zawiera około 63 mg kofeiny, jednak to ilość wysoka w stosunku do objętości jednej porcji tego naparu.
- Ile kofeiny jest w kawie mlecznej, podawanej w kawiarniach? Wszystkie te napoje przygotowywane są na bazie espresso, należy więc przyjąć, że zawartość kofeiny w każdym z nich wynosi tyle samo, ile ma jej ten skoncentrowany, niewielki napój. Dodanie mleka do naparu nie ma wpływu na zawartość kofeiny.
- Ile kofeiny w szklance kawy rozpuszczalnej? Tego typu kawa, zanim trafi do konsumenta, jest poddawana różnego rodzaju obróbkom. W ich wyniku traci nieco kofeiny i w finalnym produkcie jest jej zdecydowanie mniej niż w kawie mielonej. Jedna szklanka takiego naparu może więc zawierać od 50 do 80 mg kofeiny.
- A co z kawą bezkofeinową? Okazuje się, że wcale taka bezkofeinowa nie jest. W przeciętnym kubku takiego napoju może znaleźć się od 1 do 7 mg kofeiny.
Jak widać, to, ile jest kofeiny w kawie, zależy przede wszystkim od rodzaju napoju, jaki pijemy, jak również od sposobu jego parzenia. Nie bez znaczenia jest gatunek kawy i to, jakim obróbkom został poddany, zanim trafił do naszych filiżanek. Powyżej podane wartości pozwolą jednak orientacyjnie ocenić zawartość kofeiny w naparach i tym samym ustalić, ile powinniśmy jej wypijać. A maksymalną dawką kofeiny, jaką można spożyć w ciągu dnia bez skutków ubocznych, jest około 300 mg. Większe ilości mogą powodować problemy zdrowotne, nie warto więc jej przekraczać.
Która kawa ma najwięcej kofeiny?
Czytając powyższy akapit, możesz już domyślać się, która kawa ma najwięcej kofeiny. Kawa to popularny napój i prawdopodobnie najczęstsze źródło kofeiny. Zawartość kofeiny w kawie może się znacznie różnić w zależności od kilku czynników, w tym rodzaju, metody parzenia i marki.
Kawa parzona
Kawa parzona, zwana również kawą filtrowaną, polega na zaparzaniu zmielonych ziaren kawy w gorącej wodzie. Ta mieszanka zwykle znajduje się w papierowym, metalowym lub plastikowym filtrze, który oddziela fusy od zaparzonej kawy.
Można przyrządzać parzoną kawę na różne sposoby, zwykle za pomocą filtra. Ta kawa ma bardzo dużo kofeiny, nawet 95 mg na jedną filiżankę.
Warzona bezkofeinowa
Pomimo swojej nazwy, kawa bezkofeinowa nadal zawiera trochę kofeiny. Może to dziwić niektóre osoby, ale takie są fakty. Kawa bezkofeinowa zawiera ok. 2 mg kofeiny. Warto mieć tę informację na uwadze i ostrożnie pić kawę bezkofeinową.
Kawa na zimno
Kawa parzona na zimno różni się od kawy mrożonej, która polega po prostu na podawaniu kawy parzonej na lodzie. Aby przygotować kawę parzoną na zimno, producenci namaczają fusy w wodzie o temperaturze pokojowej przez okres od 8 do 24 godzin.
Filiżanka kawy parzonej na zimno może zawierać od 153 mg do 238 mg kofeiny.
Kawa rozpuszczalna
Przygotowanie tego rodzaju kawy polega na dodaniu gorącej wody do kawy rozpuszczalnej w proszku lub granulkach. Kawa rozpuszczalna zwykle zawiera mniej kofeiny niż kawa świeżo parzona. Typowa filiżanka zwykłej kawy rozpuszczalnej zawiera około 62 mg kofeiny.
Espresso
Espresso to mocny napój kawowy. Przygotowanie kawy espresso wymaga użycia ekspresu do kawy. Wielkość porcji espresso jest na ogół znacznie mniejsza niż w przypadku kawy parzonej, ze względu na wysoką zawartość kofeiny. Pojedyncze espresso zawiera około 63 mg kofeiny.
Napoje na bazie espresso
Napoje kawowe na bazie espresso to m.in. latte, cappuccino, macchiato i Americana. Do nich z reguły dodawane jest mleko bądź woda. Mleko oczywiście nie zawiera kofeiny, ale zawartość kofeiny w poszczególnych napojach zależy od tego, ile dodamy do nich czystej kawy.
Przeczytaj również