Kawa z ekspresu nie musi być nudna, sprawdź przepisy na kawę!
Kawa zaparzona w ekspresie do kawy ma niepowtarzalny smak i aromat, jednak picie nieustannie napoju przygotowywanego w ten sam sposób może z czasem się znudzić. Warto więc urozmaicić sobie smak małej czarnej i korzystając z dobrego przepisu na kawę, stworzyć coś nowego. Jest wiele opcji - kawy mleczne, z dodatkami i syropami. Ten napój nie musi być nudny! Poznaj kilka ciekawych przepisów na kawę, które pozwolą ci odmienić smak naparu i nadać mu nowego charakteru.
Przepis na dobrą kawę z ekspresu
Niezależnie od tego, jaką kawę z ekspresu chcesz przygotować, podstawą będzie zawsze espresso, czyli niewielka, ale intensywna porcja naparu, czysta esencja kawy. Espresso przygotowuje się w ekspresie ciśnieniowym, poniewaz istotą tego rodzaju kawowego napoju jest szybki przepływ wody pod ciśnieniem przez zmielone ziarna. Jak taką kawę przygotować?
Potrzebne będą:
- ekspres ciśnieniowy
- drobno zmielona kawa, najlepsza będzie arabica lub mieszanka z niewielkim dodatkiem robusty
- czysta woda
- tamper, służący do ubijania kawy
- stoper do mierzenia czasu
Przepis na espresso jest bardzo prosty. W kolbie należy umieścić około 7 gram kawy, a następnie kolbę zamontować w odpowiednim miejscu w ekspresie. Z takiej ilości kawy powinno powstać 30 ml naparu. Teraz pozostało już tylko nacisnąć przycisk i czekać, aż napój zostanie przygotowany. Czas parzenia nie powinien być krótszy niż 20 sekund i dłuższy niż 30. Jeśli nie wiesz, jak ustawić ten parametr, sprawdź to w instrukcji obsługi ekspresu do kawy, który posiadasz.
Idealna kawa? Przepisy na napoje na bazie espresso
Kawa z ekspresu nie musi oznaczać jedynie zwykłej małej czarnej. Dobrze przygotowane espresso jest doskonałą bazą do stworzenia innych kawowych naparów. Oto kilka przepisów na kawę, których sercem będzie ten napój.
- Przepis na kawę cappuccino
Każdy na pewno zna ten rodzaj kawowego napoju. Często w sklepach można kupić mieszanki kawy z dodatkami, które po zalaniu wodą tworzą delikatny w smaku napój z pianką. Można taki napar przygotować w domu, a w smaku będzie lepszy od gotowego produktu - bo będzie w nim prawdziwa, smaczna kawa.
Co będzie potrzebne:
- espresso
- system do spieniania mleka: ręczny spieniacz lub spieniacz w ekspresie
- zimne mleko
Bazą pod cappuccino jest espresso. gdy jest już gotowe, czas zabrać się za spienianie mleka. Należy pamiętać, by było ono zimne, w przeciwnym razie piana opadnie. Mleko należy spieniać, zaczynając od głębszych warstw i stopniowo przesuwać się ku powierzchni. Gdy powstanie piana, mleko należy delikatnie przelać do filiżanki z espresso - i napój gotowy.
Niektóre urządzenia są wyposażone w automatyczny system parzenia cappuccino. Sprawdź w instrukcji obsługi ekspresu do kawy, czy twoja maszyna ma taką funkcję.
Przepis na dobrą kawę z dodatkiem czekolady - mocha
Jeśli szukasz innego smaku, niż połączenie kawy z mlekiem i mleczną pianką, wypróbuj mochę, czyli napój na bazie espresso, mleka i czekolady.
Potrzebne będą:
- espresso
- mleko, najlepiej 2%-3,2%
- tarta czekolada - ciemna, deserowa lub gorzka
- kakao
- śmietana kremówka
Podgrzej mleko, a następnie rozpuść w nim czekoladę. Całość przelej do szklanki. Teraz zaparza aromatyczne espresso, a następnie przelej kawę do wcześniej przygotowanego mleka z czekoladą. Wymieszaj. Na koniec ubij śmietanę i udekoruj nią napój, a wszystko posyp odrobiną kakao.
Jeśli chcesz urozmaicić smak tej kawy, możesz dodać do niej, jak i do każdej innej, różnego rodzaju syropy. Najlepiej umieścić go na szklance, pozwalając, by spływał, a następnie wlać kawę. Oryginalny smak naparu w prosty sposób!
Przeczytaj również