Jaką kawę ziarnistą wybrać?
Pobudzająca moc kawy to coś, czego wielu z nas potrzebuje o poranku. Czasami sam jej aromat wystarczy, by postawić sennego człowieka na nogi. Dobra kawa ziarnista może też dodać energii do pracy i wykonywania codziennych obowiązków. Tylko jak wybrać dobrą kawę ziarnistą, gdy ich oferta jest tak ogromna? Okazuje się, że to wcale nie takie trudne. Dobra kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego powinna się wyróżniać kilkoma cechami. I wcale nie musisz być specjalistą od kawy, aby je rozpoznać. Za chwilę dowiesz się, jaką kawę wybrać, by skutecznie umilić sobie nie tylko poranek, ale i cały dzień - zarówno w pracy, jak i w domu.
Cechy dobrej kawy ziarnistej
Oceną jakości kawy zajmują się nie tylko specjaliści, ale także zwykli smakosze kawy. Czasem robią to bezwiednie na podstawie smaku i aromatu, a czasem kierują się konkretnymi wskazówkami. Jeśli zależy nam na zakupie dobrej kawy ziarnistej, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników. Przy ocenie kawy, ważne są takie cechy jak:
- Odpowiednia kwasowość - należy pamiętać, że kwasowość nie jest synonimem kwaśnej kawy. Wręcz przeciwnie! Kwaśny smak to zwykle efekt zbyt wczesnego zbioru ziaren kawy, lub błędów popełnionych w transporcie. Natomiast delikatna kwasowość jest jednym z wyznaczników dobrej kawy ziarnistej, ponieważ niemal niewyczuwalna cytrusowa nuta dodaje kawie świeżości i charakteru.
- Intensywny aromat - zapach kawy to jedna z cech tego boskiego naparu, za którą najbardziej ją kochamy. Niektórzy znawcy kawy uważają, że aromat jest równie ważny jak smak. Jak powinna pachnieć dobra kawa ziarnista? Przede wszystkim intensywnie, pobudzająco i lekko czekoladowo. Jeśli aromat kawy jest ledwie wyczuwalny, nie warto jej nawet kosztować.
- Wyważona goryczka- gorzkość kawy wynika ze stopnia palenia jej ziaren. Kawa nie może być ani zbyt mocno palona, ponieważ dochodzi wówczas do rozkładu węglowodanów i napój ma nieprzyjemny, ciężki posmak - nawet po dodaniu cukru. Z drugiej strony, lekkie palenie sprawia, że kawa jest bardziej kwaśna niż gorzka, co również jest zjawiskiem niepożądanym. Najlepsza kawa ziarnista powinna jest palona w odpowiedniej temperaturze przez ściśle określony czas. Można to rozpoznać po ciemno-karmelowej barwie jej ziarenek.
Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego
Szczęśliwi posiadacze ekspresu ciśnieniowego w miejscu pracy, mogą cieszyć się wyrazistym smakiem kawy, zachwycającym intensywnym aromatem. Oczywiście, jeśli ekspres jest wyposażony w odpowiedni gatunek kawy ziarnistej. Perfekcyjne proporcje między kwasowością a goryczką oraz głęboki aromat zapewniają odpowiedni temperatura i czas palenia ziaren. Kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego powinna być palona przez około 15-20 minut w temperaturze nieprzekraczającej 230 stopni. Dzięki temu jest aromatyczna oraz idealnie gorzka i kremowa. Do espresso, americana, cappuccino i caffe latte idealnie nadaje się Segafredo Vending Espresso. Jest intensywna, mocna i aromatyczna - dokładnie taka, jaka powinna być tradycyjna włoska kawa. Jeśli komuś zależy na delikatniejszym, ale równie wyrazistym smaku - lepszym wyborem będzie Segafredo Vending Dolce, idealne do cappuccino i caffè late. Aksamitny, subtelnie wyważony smak zapewni natomiast Segafredo Speciale 100% Arabica. Według większości baristów, to właśnie kawy z gatunku Arabica najlepiej sprawdzają się w ekspresach ciśnieniowych, ponieważ mają wyjątkowo delikatny i szlachetny posmak. Nie zawiedzie się na nich żaden miłośnik dobrej kawy.
Przeczytaj również